Güncel Başlıklar:
Ana Sayfa » , , , , » Kutilik - İçli Köfte Kürt Mutfağı

Kutilik - İçli Köfte Kürt Mutfağı

Unknown 26 Temmuz 2013 Cuma 03:23



KUTİLK , KİTEL  İçli Köfte

Yöresi : Sêrt / Siirt

İçli köfte birçok yöremizde yapılmaktadır fakat her yörede kendine has bir usülde yapılmaktadır. Siirt usülü Kutilk

Mezopotomyamızın Güzel Şehri Sêrt(Siirt)'in yöresel bir yemeği olan Kitel eşsiz bir lezzete sahiptir.Yapımı iyi bir ustalık gerektirir.

Ambûrin - Malzemeler

Soğan
Yağlı Kıyma
Maydanoz
Baharat
İnce Bulgur
Pirinç (Tercihe göre)
Margarin


Çekirine - Yapılışı

Öncelikle ince bulgur, tuzlu suyla ıslatılır. Arzu edilirse suya reyhan
eklenerek farklı bir damak tadı sağlanabilir. Islatılan bulgur dinlenmeye
alınarak Kitel’in iç harcının hazırlanmasına geçilir.

Soğanlar öncelikle ince ince doğrandıktan sonra suyu kuruyana kadar ateşte
kurutulur. Suyu kuruyan soğanların üzerine kıyma eklenir. Kıyma, suyu kuruyan
soğanla birlikte az (9-10 dk.) kavrulduktan sonra margarin eklenir. Margarinle
birlikte 10 dk. Kadar daha ateşte kavrulur. Margarinle birlikte iyicene kıvamına
gelen soğan ve kıymanın üzerine maydanozlar eklenir ve ateşten alınarak
soğutulmaya bırakılır. Ayrıca cok az miktarda pirinç pişirilip, soğumaya
bırakılan kıyma harcına eklenir. (Pirinç eklenmeden sade kıymalı da
yapılabilmektedir.)

Kıymamız soğutulmaya alındığında, suda dinlenmeye aldığımız bulgurumuzu
yoğurmaya başlarız. Yoğurma işlemi çiğ köftenin yoğrulması gibi yoğrulur.
Yoğrulan bulgur hamur halinde kıvamına geldiğinde ceviz büyüklüğünde yumaklar
yapılarak dizilir. Dizilen yumaklar avuç ayasıyla (avuç içi) açılarak yassı hale
getirilir. Soğuyan kıymadan bir miktar alınarak yassı hale getirilen hamurun
içerisine bırakılır. Hamurun ağzı kapatıldıktan sonra yine avuç içerisinde kitel
şekline getirilerek tepsilere dizilir.

Pişirilmesi

Tencerede su kaynatılır. Suyun içerisine bir miktar tuz ve sumak suyu eklenir.
Kaynayan suyun içerisine pişmemiş kiteller dikkatlice atılır. Dikkatlice
atılmaması halinde hamur olan kiteller suyun içerisinde dağılır. Ara ara
kitelleri parçalamayacak şekilde yavaşçana karıştırılır. Kiteller su yüzüne
çıkınca tencereden alınıp tepsiye dizilirler. Kitelimiz servise hazırdır.