Güncel Başlıklar:

Kaburga Dolması - Kürt Mutfağı

Unknown 26 Temmuz 2013 Cuma 03:27



KABURGA DOLMASI

Yöresi : Amed - Diyarbakır

Diyarbekir'in yöresel bir yemeği. Büyük bir tepsi ile ortaya servis yapılır. iyi pişmiş löpür löpür kuzu kaburga eti ve derinin içine doldurulmuş özel hazırlanmış, baharatlı pilavdan oluşmaktadır. tepsinin boş kalan yerleri de pilavla doldurulmuştur. sofraya gayet şekilli gelen yemek, garson tarafından 5 dakikada didik didik edilir, kemikleriayıklanır. diyarbakır'da iki kişilik porsiyonu 10 milyon idi ancak bu miktar 3 kişiyi de doyurabilir.Afiyetle Yenir .

Ayrıca Mardin usülü Kaburga Dolmasıda vardır .

Mardine yolu düşenlerin mutlaka Cerciş Murat Konağı 'nı ziyaret edip burada yapılan bu muhteşem kaburga dolmasını yemesini tavsiye edilir,gerek içine konulan baharatlar gerekse iç pilavdaki bademin lezzeti eşşizdir.


Ambûrîn - Malzemeler

Kuzu kaburgası 3 kg. Kuşbaşı Yarım kg.
Tuz Pirinç Yarım kg.
Soyulmuş badem 1 çay bardağı Sıvı yağ 1 çay bardağı
Salça 1 tatlı kaşığı Yenibahar
Karabiber

Çekirine - Yapılışı

Kuşbaşı kuzu etini yıkadıktan sonra ateşe koyun. Yağda kendi suyunu çekene kadar kavurun. Kaynatıp kabuklarını çıkardığınız bademleri, kuşbaşı etin içine atarak birlikte pişirin. Pişen kuşbaşı kuzu etini ve bademleri tencereden bir kevgirle bir tabağa çıkartın. Tencerede kalan yağın içinde iyice yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri 1-2 dakika kavurun ve 2 su bardağı su ilave ederek pirinçler diriliğini kaybetmeyecek şekilde pişirin. Pişen pilavın içine önceden hazırladığınız kuşbaşı kuzu etini, bademleri, yenibaharı, karabiberi koyup karıştırın. İç pilav pişerken, bir yandan kaburganın üst kısmında bulunan eti kemiklerden ayırın. 3 tarafı yorgan iğnesi ve ipiyle dikin.Kaburga etinin açık kalan kısmından iç pilavı doldurun ve dikin. Her tarafına domates salçası sürüp, geniş bir tencerede iki tarafını kızartın. İki tarafı da kızardıktan sonra üstünü örtecek şekilde sıcak su ve bir tatlı kaşığı salça ve tuz koyun. Bir buçuk saat kısık ateşte pişirin.