Güncel Başlıklar:
Ana Sayfa » , , , , » AntiTOMAkratik gençlik kampı

AntiTOMAkratik gençlik kampı

Unknown 4 Ağustos 2013 Pazar 09:25


Gençler kızlı-erkekli kampa gidiyor. Akit gazetesi tarafından böyle “eleştirilen” ve sosyal medyada öfkeye yol açan haberle bir kez daha gündeme gelen Gençlik Kampının hazırlıkları devam ediyor. Bu yıl 11’incisi düzenlenecek olan kampın “gerçeklerini”, deneyimlerini ve hedeflerini komite üyelerinden Gamze Erk ve Eren Yurt’la konuşuyoruz.    
İlki 1998 yılında Bergama’da düzenlenen gençlik yaz kampı bu yıl 16-25 Ağustos tarihleri arasında Dikili’de düzenleniyor. “Barış Yoksa Gelecek de Yok” ve “Doğaya, Bilime, İnsanlığa Özgürlük” temasıyla Dikili’de bir araya gelecek olan gençler kampta; güneşi, denizi, ekmeği ve geleceği paylaşmayı planlıyor. Bu yılki kampa Gezi direnişi damgasını vuracak. Çünkü özgürlük ve demokrasi isteyen Türkiye gençliği, Gezi direnişinin en ön saflarında yer aldı. Yurt çapında sokaklara çıkan gençler, kampta Gezi direnişinde edindikleri deneyimleri forumlarda ve atölyelerde diğer illerden gelen arkadaşlarıyla paylaşacak ve tartışacak.
GEZİ’DE PAYLAŞTIK
Gezi direnişi sırasında park içinde kurulan kolektif yaşam, toplumun çeşitli kesimlerine ayrı bir yaşam kültürünün yaratılabileceğini gösterdi. Parkta yemek ve sağlık gibi temel ihtiyaçların ücretsiz sağlanması, parkın güvenliği ve temizliği park sakinleri tarafından organize edilmesi bu kolektif yaşamın oluşmasına katkı sağladı. Bununla birlikte Gezi Parkı’nda her milliyetten insanın eşitlik ve özgürlük talepleri etrafında buluşması başka bir dünya mümkün duygusunu güçlendirdi. Tüm bu özellikler, Gezi Parkı direnişi sırasında toplumun geniş kesimleri tarafından fark edilse de Evrensel Kültür Merkezi’nin düzenlediği gençlik yaz kamplarının yaşam uygulamalarıydı. Eren Yurt bu konuda şunları söylüyor: “Gençliğin bencil olduğu, yardımlaşmadan dayanışmadan anlamadığı söylenirdi. Alanlar açıldığında gençlik böyle olmadığını gösterdi. Biz küçük çapta da olsa ‘98 yılından bu yana düzenlediğimiz kamplarda temizlikten tutun da güvenliğin sağlanmasına ve daha bir çok işi kamp katılımcılarıyla birlikte yapıyoruz. Gezi Parkı içinde kurulan yaşama da bu sayede yabancılık çekmedik. Gezi’de, kamplarda edindiğimiz deneyimlerimizi diğer arkadaşlarımızla paylaştık.”
GENÇLİKTEN KORKUYORLAR
Kampın, Gezi Parkı direnişinin ertesinde olması, gençliğin mücadele deneyimlerini kampta tartışacak olması kamp başlamadan belli kesimleri rahatsız etmeye başladı. İktidara yakınlığıyla bilinen Akit gazetesi, ırkçı ve cinsiyetçi söylemlerle gençlik kampını karalama kampanyası başlattı. Gamze Erk, kampa yönelik Akit’in ‘iddialarının’, Gezi direnişi ile birlikte büyüyen gençliğin gelecek özlemlerinden kaynaklandığını söylüyor. Türk, Kürt, Ermeni ve Arap gençlerin parasız, bilimsel, demokratik ve ana dilde bir eğitim mücadelesi için yan yana gelmesinin bu çevreleri korkuttuğunu dile getiren Erk, TOMA’ların kovalamayacağı, biber gazıyla müdahale edilmeyeceği antiTOMAkratik bir gençlik kampını birlikte örgütleyeceklerini ifade ediyor.
SANAT ESERİNİ HEP BİRLİKTE YAPARAK AYRILIYORUZ
Kamplara katılan gençler birçok deneyimle kamp alanından ayrılıyor. Kampa ilk defa gelenler daha önce karşılaşmadığı şeylerle karşılaşıyor. Kampın gençlere kazandırdıklarını Gamze Erk şöyle özetliyor: “Doğu’dan, Karadeniz’den ve Ege’den gelen gençlerin ortak bir paydada buluşabileceğini görüyor. Dökülen kanlara inat barışın sesini yükseldiğini. Herkesin birbirini dinlediği ve paylaştığı bir dünya oluşturuluyor kamp alanında. Guernica heykelini toplu yapıyoruz mesela. Kampa katılan bir genç orada sadece bir parçasını yapıyor ama daha sonra kolektif bir çalışmayla bir sanat eserinin nasıl tamamlandığını görüyor.”
ÇAPULCU ATÖLYESİ
Kampta dikkat çeken atölyelerden biri de Çapulcu Atölyesi. Gezi direnişindeki yaratıcı sloganlar ve mizah  çok dikkat çekmişti. Çapulcu Atölyesi de yaratıcı fikirlerin canlandığı, üretildiği bir atölye olacak. Çapulcu Atölyesi’nde ayrıca çevre mücadelesine dair çalışmalar da yürütülecek. Bu çerçevede suyun metalaşması üzerine Boğaziçi Üniversitesinden Akademisyen Gaye Yılmaz kampta bir sunum yapacak.
ATÖLYELER
Özgür Yazılım ve Linux Atölyesi Sinema Atölyesi Ritim Atölyesi Gazete-Televizyon Atölyesi Politik İktisat Atölyesi Resim Tarihi ve Politika Atölyesi Edebiyat Atölyesi Tiyatro Atölyesi Fotoğraf, Sanat ve Siyaset Atölyesi Kadın Çalışmaları Atölyesi Yaratıcı Drama Atölyesi Kürt Edebiyatı Atölyesi
KONSERLER
Vomank Denge Dinan Yel Değirmeni Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Eko-Şow Grubu Ceylan Ertem Haluk Tolga İlhan-Abdal
İsmail Afacan
evrensel