Güncel Başlıklar:
Ana Sayfa » , , , , , » Tandır Balığı - Kürt Mutfağı

Tandır Balığı - Kürt Mutfağı

Unknown 26 Temmuz 2013 Cuma 03:48


 Masiyê Tenûrê - Tandır Balığı
Yöre : Wan - Van

Tandır Balığı , Dünyada yalnızca Van da bulunan ve gölün sodalı sularına uyum sağlamış bir balık olan inci kefalinden yapılır.Ayrıca bu inci kefalinden havyar elde elde edilir ve bu balık tuzlanarak tüketilir.Bahar aylarının sonuna doğru havyarlı olanlarına denk gelirseniz daha da bir tat alırsınız ki inci kefalinin havyarının lezzeti Dünyaca meşhurdur.

Balıklar iyice yıkanıp temizlendikten sonra tuzlanıp kalbur üzerine dizilerek iyice süzdürülür. Diğer tarafta bir tabak içerisinde yoğurt ile un karıştırılarak yoğurt kıvamında bir bulamaç hazırlanır. Tandır iyice kızdırılır. Genellikle tandırda balıktan önce ekmek pişirildiği için tandır kızgın durumdadır. Balıklar hazırlanmış olan bulamaç’a batırılır, elin içinde iki yada üç tane alınarak tandırın kenarlarına sırayla yapıştırılır, tandırın ağzına bir sac kapatılır, balıklar pembeleşinceye kadar pişirilir. (isteğe göre bazen balıklar karın kısmından kesilerek havyarı içinde kalacak şekilde hava kesesi çıkarılır, içi temizlenir sonra pişirilir .

Tandirdan cikarinca daha once hazirlanip dinlendirilen tuzlu serbet dokulur yaninda Girar (ayran aşı)ve kozlenmis sebze ile servis edilir...