Güncel Başlıklar:

Meftüne - Kürt Mutfağı

Unknown 26 Temmuz 2013 Cuma 03:36



 MEFTÛNE

Yöresi : Amed - Diyarbakır

Geleneksel bir Kürt yemeği olarak tanımlanabilir. Özellikle Amed ve Girê Sor(Siverek)'te fazlasıyla yapılmaktadır .

Et veya patlıcanı ayrı ayrı sevenler bu yemekte buluşuyor . Sumak suyu sayesinde birleşik yeni bir lezzet ortaya çıkıyor .

Tavsiye Mekan
Diyarbakır'da Gazi Köşkü'nde bu yemeği yemek için gitmeden 24 saat öncesinde siparişi verilmesi gerekiyormuş.Gidip de yiyememek hayalkırıklığına düşmemek için ön hazırlığı iyi yapmak gerekiyor.


Ambûrîn - Malzemeler

• 1 kg koyun kuşbaşı
• 1.5 kg patlıcan
• 1 kg domates
• 2 çorba kaşığı sumak
• 1 su bardağı su
• Tuz, pul biber
• Bir kaşık margarin

Çekirine - Yapılışı

Et yıkayıp tuzla ovarak tencerenin tabanına yayın. 2 çorba kaşığı sumağı 1 su bardağı suyla karıştırıp 15 dakika bekletin. İnce bir tülbentten geçirerek süzün. Patlıcanların kabuklarını alacalı soyun. Boyuna dörde bölüp küçük küçük doğrayın. Tuzlu suda bekletip süzün. Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın.

Hazırladığınız sebzeleri tenceredeki etin üzerine yerleştirin. Sumak suyunu ilave edip tuz ve pulbiber serpin. Orta ateşte etler yumuşayıncaya kadar kapağı kapalı olarak pişirin. Son bir dakikasinda dövülmüş sarmısağı ilave edip kaynamaya bırakın.Yemeği sıcak olarak servis yapın